Țara din Europa care cere Occidentului să rupă relațiile economice cu Rusia

de: Cătălina Burghelea
13 07. 2022

Lituania cere Occidentului să întrerupă relațiile economice cu Federația Rusă. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a spus că ruperea legăturilor economice cu Rusia a fost mișcarea corectă pentru Vilnius, având în vedere „șantajul” Kremlinului, și a îndemnat alte țări din Vest să facă la fel.

Lituania face apel la Occident să rupă relația cu Moscova

Tensiunile între Moscova și Occident au crescut și mai mult, după ce Lituania a decis să oprească transportul unor mărfuri pe teritoriul său către regiunea rusă Kaliningrad, ca parte a sancțiunilor Uniunii Europene asupra Kremlinului. Rușii au avertizat că vor riposta împotriva măsurilor punitive, ce decurg din invadarea Ucrainei, într-un mod care va avea „un impact negativ semnificativ” asupra poporului lituanian, stârnind temeri de o confruntare directă între Federația Rusă și NATO.

„Puteți vedea clar că politica, care a fost fără iluzii față de Rusia, a funcționat mult mai bine decât așa-numita politică realistă, care acum provoacă mari bătăi de cap pentru unele țări occidentale”, a declarat Nauseda pentru LRT.

Cel mai vestic teritoriu al Rusiei

Cândva, regiunea Kaliningrad a făcut parte din provincia germană Prusia de Est, care a fost preluată de Uniunea Sovietică după Al Doilea Război Mondial, în conformitate cu acordul de la Potsdam (1945), între puterile aliate. Capitala Konigsberg a Prusiei de Est a fost redenumită Kaliningrad, pentru Mihail Kalinin, un lider bolșevic.

Se estimează că două milioane de germani au fugit în ultimele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial, iar cei care au rămas au fost expulzați cu forța după încheierea ostilităților. Autoritățile sovietice au făcut din Kaliningrad un port major și un centru cheie al pescuitului, încurajând oamenii din alte regiuni să se mute în teritoriu. Încă din epoca Războiului Rece, Kaliningrad a servit și ca bază majoră a flotei rusești.

Tensiuni tot mai mari din cauza regiunii Kaliningrad

Însă, de la prăbușirea URSS și independența țărilor baltice, Kaliningrad este separat de restul Rusiei de Lituania, Letonia și Estonia, toate membre NATO. La sud se află Polonia, care face parte tot din alianța occidentală.

Pe măsură ce relațiile Rusiei cu Occidentul s-au răcit, rolul militar al Kaliningradului a crescut. Poziția sa geografică a pus-o în fruntea eforturilor Moscovei de a contracara ceea ce a descris drept politici ostile ale NATO. Kremlinul și-a întărit metodic forțele militare, înarmându-le cu echipamente de ultimă generație, inclusiv rachete Iskander și o serie de sisteme de apărare aeriană. Pe măsură ce importanța militară a regiunii a crescut, dependența sa de mărfurile care vin prin Polonia și Lituania a făcut-o deosebit de vulnerabilă.